Aplicabilitățile alfabetului Scripor

Aplicabilitățile alfabetului Scripor – Audio
Aplicabilitățile alfabetului Scripor – Video

Aplicabilitățile alfabetului Scripor

Aplicabilitățile utilizării alfabetului tactil al culorilor sunt multiple. În viața persoanelor tipice, culoarea este un element important, de la alegerea culorilor hainelor pentru ținută, până la bucuria vederii curcubeului după o ploaie de vară.
A transmite emoția și bucuria vederii a curcubeului și a explica fenomenul optic intangibil care se formează pe cer și se remarcă prin culoare și lumină, sunt acum posibile prin intermediul alfabetului tactil al culorilor. Desigur, pentru persoanele nevăzătoare nativ, conceptul de culoare este unul abstract, inițial, dar care, odată învățat, reprezintă o cale de comunicare și incluziune într-o lume puternic dominată de culoare.
Mesajele de avertizare sunt bazate pe culoare, iar semnalizarea tactilă este aproape inexistentă. Un exemplu simplu și foarte des întâlnit este la îmbutelierea diferitelor substanțe nocive în ambalaje comune cu băuturile răcoritoare sau apa. Din păcate, detergenții, soluțiile chimice sau chiar antigelul sunt îmbuteliate în recipiente ușor de confundat de un copil sau persoană nevăzătoare. Din păcate, atât apa, cât și antigelul nu au miros și, uzual, se găsesc în recipiente aproximativ identice. Antigelul, din nefericire este mortal.
Prin utilizarea alfabetului tactil al culorilor, persoanele cu deficiențe de vedere pot recunoaște și distinge culorile prin simțul tactil. Acesta poate fi deosebit de util în multe situații de viață, cum ar fi: în identificarea hainelor colorate într-un dulap, a șosetelor, în identificarea piperului în recipient identic cu sarea, în identificarea Ketchupului alăturat lângă muștar, în învățarea formelor de relief, în orientare, în identificarea produselor alimentare într-un supermarket sau în distingerea culorii semafoarelor de pe stradă. De asemenea, poate fi utilizată în educație, pentru a ajuta copiii cu deficiențe de vedere să învețe culorile și să participe la activități care implică utilizarea culorilor.
Alfabetul SCRIPOR este Simplu, Practic, Complet, Universal, Ușor de învățat și Accesibil
Alfabetul Scripor este o reprezentare tactilo-grafică a culorilor. Acest sistem tactil permite nevăzătorilor, slab-văzătorilor, acromaticilor (cei care suferă de daltonism) să identifice, să recunoască, să diferentieze, să citească, să scrie și să citească în mod eficient, culorile.
Alfabetul Scripor oferă independență în mod concret, prin:

 • Explorarea mediului
 • Creativitate
 • Incluziune și împărtășirea experiențelor
 • Îmbunătățirea calității vieții
 • Generarea de independență, prin conștientizarea culorilor
 • Înțelegerea tactilă a culorilor și formării lor.

Câteva dintre aplicațiile alfabetului care îmbunătățesc calitatea vieții, sunt:

 • Educație și cultură
 • Arte vizuale, arhitectură și spații publice.
 • Integrarea socială și profesională ale persoanelor nevăzătoare
 • Vestimentație, modă și etichetarea produselor.
 • Tehnologii asistive (aplicații, dispozitive)
 • Medicină (terapie, recuperare, comunicarea cu pacientul)
 • Industrie și signalistică
  Alfabetul tactil al culorilor în orientare
  Hărțile de orientare tactilo-grafice, signalistica pentru informații, care utilizează alfabetul Scripor pentru orientarea tuturor persoanelor, inclusiv a persoanelor nevăzătoare.
  Imaginați-vă cum în clădiri de birouri, în instituții publice, aeroporturi, centre comerciale, muzee, parcuri, cu ajutorul acestor hărți tactile, va fi posibilă identificarea, cu ușurință, de către toate persoanele, inclusiv a celor cu deficiență de vedere, a rutelor, prin coduri de culori diferite (în funcție de destinație).
  De exemplu, în aeroporturi, vor identifica rapid și ușor: puncte de check in, terminale de plecare / sosire, ordinea și poziția acestora, benzi transportoare, ascensoare, restaurante, cafenele, toalete. În centrele comerciale, persoanele nevăzătoare, acum pot “vizualiza” cea mai bună rută către: restaurante, supermarketuri, magazinele de haine, toalete, etc. Toate hârțile tactile care includ alfabetul tactil al culorilor sunt dezvoltate împreună cu asociațiile de nevăzători partenere, din țară și străinătate, profesori și arhitecți din cluburile de mobilitate urbană și, nu în ultimul rând, de către nevăzători voluntari.
  Pe lângă toate aceste beneficii concrete și imediate, Scripor Alfabet datorită caracterului său UNIVERSAL, vine în întâmpinarea directivei europene privind standardizarea și accesibilizarea produselor și a serviciilor pentru persoanele cu handicap sau în vârstă, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, în anul 2019:
  “Printre cerințele de accesibilitate mai specifice cuprinse în directivă se numără, spre exemplu, următoarele: trebuie să ofere posibilitatea utilizării de căști personale, astfel încât persoanele cu deficiențe de vedere să poată urmări instrucțiunile audio; în cazul în care un terminal oferă moduri de operare vizuale, acesta trebuie să ofere cel puțin un mod de operare care să nu dispună doar de percepția vizuală a culorilor de către utilizator.”
Skip to content